Mod en bæredygtig anvendelse af plantebeskyttelsesmidler

Mod en bæredygtig anvendelse af plantebeskyttelsesmidler - SEGES Projektsitet

Formålet er at finde og demonstrere løsninger til behovsbestemt plantebeskyttelse, som er bæredygtige med hensyn til effekt, økonomi og resistensforebyggelse samt at skabe grundlag for at udnytte nye teknologier til mere præcis bestemmelse af bekæmpelsesbehov ved angreb af svampe.

Der gennemføres forsøg og udvikling med henblik på at mindske afhængigheden af kemiske plantebeskyttelsesmidler i landbruget. Projektets arbejdspakker omhandler henholdsvis ukrudt, svampe og skadedyr, vækstregulering samt udvikling af en bedre kortlægning af bekæmpelsesbehov.

Der søges om et treårigt projekt således, at der kan opnås resultater for 3 år i vårafgrøder og 2 år i vinterafgrøder. Græsukrudt og imødegåelse af såkaldt ALS-resistens er i særligt fokus i ukrudtsforsøgene. I forsøg med svampe og skadedyr er der fokus på at udnytte og validere muligheder for at udnytte vejrdata, modeller til bestemmelse af bekæmpelsesbehov samt skadetærskler. Et beslutningsstøtteværktøj med udgangspunkt i reflektans målt med satellit udviklet i 2018 til vækstregulering valideres ved at teste modellen i en serie On-farmforsøg. Endelig indsamles et stort antal fotos fra forsøgsparceller til anvendelse ved machine learning, som på sigt skal gøre det muligt at automatisere monitering af ukrudt og skadevoldere.

På kort sigt får landmanden og rådgiveren et forbedret beslutningsgrundlag for at træffe valg ved bekæmpelse af ukrudt og skadevoldere. På langt sigt bidrager projektet til at erhvervet kan demonstrere, at anvendelsen af pesticider kun sker efter behov og på en bæredygtig måde.

Forsøg til belysning af, hvorledes andre midler end ALS-hæmmere kan indgå i bekæmpelsen af tokimbladet ukrudt.
Oplysningerne skal bruges til at efterprøve lejesædsprognosen i CropManager og finde ud af om lejesæd kan ses fra satellit.
Netop nu er det let at spotte græsukrudt i vintersæden ved en før-høst gennemgang. Det er vigtigt at kende sit græsukrudt, så en målrettet indsats kan planlægges til kommende sæson. Det er også nu, der kan høstes frø til test af resistens.
Marktur med aktuelle emner inden for konventionel og økologisk planteavl, mekanisk ukrudtsbekæmpelse og efterfølgende debat om nye veje til bekæmpelse af ukrudt.
091651919 Svampebekæmpelse i vårbyg med fokus på Ramularia 091651919 Svampebekæmpelse i vårbyg med fokus på Ramularia 091651919 Svampebekæmpelse i vårbyg med fokus på Ramularia
090681919 Bekæmpelse af bygfluer i vårhvede
090071919 Varsling for knoldbægersvamp og skulpegalmyg i vinterraps
091731919 Bekæmpelse af skadedyr i vinterraps091731919 Bekæmpelse af skadedyr i vinterraps
091611919 Svampesprøjtning i majshelsæd
090871919 Timing af Septoriabekæmpelse i vinterhvede
090881919 Gradueret dosering mod svampesygdomme i vinterhvede – OnFarmPLUS
Forsøg til belysning af effekten af en og to gange radrensning sammenlignet med kemisk bekæmpelse i den omgivende mark sået med 12,5 centimeters rækkeafstand samt opgørelse af kapacitet og energiforbrug.
Der er nødvendigt med en langsigtet strategi for at forebygge opformering af ukrudt og at anvende de kemiske midler på en måde, der forebygger udvikling af herbicidresistens.
Vær klar til at køre meget tidligt i foråret mod græsukrudt i vintersæd. Især i tidligt sående marker med en del græsukrudt.
Skånsomme og effektive løsninger mod ukrudt i vårbyg og ærter med udlæg af græs og kløver til frøavl.
Ukrudtet skal bekæmpes med et skånsomt ukrudtsmiddel, mens det er helt småt.
Bekæmp ukrudtet når det har 1-2 løvblade, men udsæt sprøjtningen, hvis snerlepileurt, hanekro og andet sent fremspirende ukrudt fortsat er under fremspiring.
Forslag til løsninger mod forskellige ukrudtsbestande, timing og sprøjteteknik ved ukrudtsbekæmpelse i vintersæd.

© 2021 - SEGES Projektsitet